במאמר זה נסקור את התקנים הקיימים בעולם לכספות חסינות אש, כולל תקני UL האמריקאיים ו-NT FIRE האירופיים, ונעמוד על ההבדלים ביניהם. מה חשוב לדעת בבחירת כספת המבטיחה מיגון מרבי בתנאי שריפה ומפני אילו איומים מתגוננים התקנים השונים?

מה הם תקני UL לכספות חסינות אש?

תקני UL (Underwriters Laboratories) הם מהתקנים המובילים והנחשבים ביותר בעולם לבדיקת בטיחות של מוצרים, כולל כספות חסינות אש. תקנים אלה מספקים רמה גבוהה של הבטחת איכות ומבטיחים שהמוצרים הנבדקים עומדים בדרישות המחמירות ביותר. כשמדובר בכספות חסינות אש, התקן המרכזי הוא UL 72, שמתמקד בביצועים של הכספת בטמפרטורות גבוהות ובתנאים המדמים שריפה.

**תהליך הבדיקה של UL**
במסגרת התקן UL 72, הכספות עוברות סדרת בדיקות מחמירות שנועדו לדמות תרחישים של שריפה אמיתית. אחת הבדיקות המרכזיות היא בדיקת עמידות בחום, שבה הכספת נחשפת לטמפרטורות גבוהות של עד 1090 מעלות צלזיוס, במשך פרקי זמן משתנים, בהתאם לדרגת העמידות המבוקשת. המטרה היא להבטיח שהחום לא יחדור לכספת ויגרום לנזק לתכולה שלה. מעבר לכך, הכספות נבדקות גם לעמידות מפני זעזועים שמתרחשים כאשר הכספת נופלת מגובה רב, תרחיש נפוץ במקרים של קריסת מבנים בשריפה.

**דרגות עמידות שונות**
תקן UL 72 מחלק את הכספות לדרגות שונות של עמידות, בהתאם למשך הזמן שבו הן מסוגלות לשמור על טמפרטורה פנימית בטוחה. לדוגמה, דרגת Class 350 מספקת הגנה למסמכים ניירות, ומבטיחה טמפרטורה פנימית שאינה עולה על 177 מעלות צלזיוס. לעומת זאת, דרגת Class 150 מיועדת להגנה על מדיה מגנטית ודיגיטלית, ומבטיחה טמפרטורה פנימית שאינה עולה על 65 מעלות צלזיוס.

כדי לבדוק פרטים נוספים בנושא של Safe4U ואילו תקנים קיימים לכספות חסינות אש ומה ההבדלים ביניהם? – הסבר על תקני UL, NT FIRE ועוד. נא לבדוק ב- safe4u.co.il

האם תקני NT FIRE באמת כל כך שונים?

תקני NT FIRE הם תקנים אירופאיים המתמקדים בהערכת עמידותן של כספות בפני אש, והם מהווים אלטרנטיבה מוכרת לתקני UL האמריקאיים. תקנים אלה פותחו על ידי מכון המחקר השוודי SP Technical Research Institute of Sweden, והם נחשבים לאמינים ומדויקים. בעוד שיש קווי דמיון בין תקני NT FIRE לתקני UL, קיימים גם הבדלים מהותיים ביניהם, בעיקר בגישת הבדיקה ובקריטריונים להערכה.

תקני NT FIRE מחלקים את הכספות לקטגוריות שונות בהתאם לסוג התכולה שהן נועדו להגן עליה. לדוגמה, NT FIRE 017-60 Paper מתייחס לכספות המיועדות להגן על מסמכים ניירות במשך 60 דקות בטמפרטורות גבוהות. קטגוריות אחרות כוללות הגנה על מדיה מגנטית ודיגיטלית, עם תקנים כמו NT FIRE 017-120 Diskette, המבטיחים הגנה למשך 120 דקות.

בנוסף, אחד ההבדלים הבולטים בין התקנים הוא שיטת הבדיקה. תקני NT FIRE כוללים מבחנים מחמירים שמדמים שריפה אמיתית על ידי חשיפת הכספת לטמפרטורות גבוהות מאוד, אך הם גם כוללים תהליך קירור הדרגתי המהווה חלק משמעותי מהבדיקה. המטרה היא להבטיח שהכספת לא רק תעמוד בטמפרטורות הגבוהות בזמן השריפה, אלא גם בתהליך הקירור שלאחר מכן, אשר עלול לגרום לנזק נוסף לתכולה.

יתרון נוסף של תקני NT FIRE הוא ההתחשבות בפרמטרים אירופיים ספציפיים, כמו תנאי מזג האוויר והמבנים שבהם הכספות משמשות. זה מאפשר להם להיות מותאמים יותר לצרכים מקומיים באירופה, אם כי המוניטין שלהם חוצה גבולות ונחשב ברחבי העולם.

האם הכספות היפניות עומדות בתקן JIS?

הכספות היפניות ידועות בעולם בזכות האיכות הגבוהה והטכנולוגיה המתקדמת שלהן, והן עומדות בתקן JIS, שהוא תקן יפני רשמי הנקבע על ידי המכון היפני לתקנים (Japanese Industrial Standards). תקן זה מכסה מגוון רחב של מוצרים ותעשיות, כולל כספות חסינות אש. תקן JIS מתמקד בהבטחת איכות ובטיחות המוצרים, והוא נחשב לאחד התקנים המחמירים ביותר בעולם.

כאשר מדובר בכספות חסינות אש, תקן JIS כולל מבחנים שמטרתם לבדוק את עמידות הכספת בתנאי שריפה קשים. המבחנים כוללים חשיפה לטמפרטורות גבוהות מאוד למשך זמן מוגדר, ולאחר מכן תהליך קירור מבוקר, כדי לוודא שהכספת לא רק שורדת את השריפה, אלא גם את התנאים שלאחריה. השילוב של מבחני חום ולחות מבטיח שהתכולה בתוך הכספת תישאר מוגנת ונגישה גם לאחר אירוע חירום.

היתרון המשמעותי של הכספות היפניות המיוצרות בהתאם לתקן JIS הוא שהן מותאמות במיוחד לתנאים הספציפיים של אזור אסיה, כולל רעידות אדמה ותנאי מזג אוויר שונים. הכספות מתוכננות כדי לעמוד לא רק בפני אש, אלא גם בפני נזקים פיזיים שעלולים להיגרם כתוצאה מאסונות טבע. זה הופך אותן לבחירה אידיאלית עבור צרכנים באזורים מועדים לפורענות.

למידע נוסף בנושא של תקנים לכספות חסינות אש מומלץ לבקר ב- safe4u.co.il

באיזו כספת לבחור – המציאות שמאחורי המספרים

כאשר בוחרים כספת חסינת אש, ההתמקדות במספרים ובתקנים היא רק חלק מהסיפור. אמנם התקנים כמו UL, NT FIRE ו-JIS מספקים מידע חשוב על עמידות הכספת בתנאי שריפה, אך יש לקחת בחשבון גם שיקולים נוספים שיכולים להשפיע על ההחלטה הסופית. חשוב להעריך את הצרכים האישיים והספציפיים של המשתמש, כמו נפח הכספת הנדרש, מיקומה האידיאלי, ורמת האבטחה הנדרשת כנגד פריצות.

כדאי לשים לב לא רק לתקן הספציפי שהכספת עומדת בו, אלא גם למשך הזמן שבו היא מסוגלת להגן על התכולה בטמפרטורות גבוהות. ישנם תקנים שמספקים הגנה למשך 30 דקות, אחרים למשך שעה ואף יותר. הבחירה תלויה בסוג התכולה שברצונכם לשמור – מסמכים חשובים, תכשיטים יקרים או מכשירים דיגיטליים רגישים, שכן לכל סוג תכולה יש דרישות שונות מבחינת עמידות לחום וללחות.

בנוסף, כדאי להביא בחשבון את המיקום שבו תוצב הכספת. כספת שתמוקם בבית פרטי עשויה לדרוש מאפיינים שונים מכספת שתמוקם בעסק או במשרד. למשל, הנגישות לכספת ותדירות השימוש בה עשויים להשפיע על סוג המנעול המתאים ביותר – בין אם מדובר במנעול מכני פשוט או מערכת נעילה דיגיטלית מתקדמת.

בסופו של יום, הבחירה בכספת מושפעת מהצרכים האישיים של המשתמש ומהסיכונים אותם היא נועדה להשיב. הבנת תקני האיכות והביצועים בתחום הכספות חסינות האש מספקת לנו מידע חשוב כדי לבצע החלטה מושכלת ולבצע התאמה אישית שתשמור על נכסינו היקרים בצורה המרבית.